RESTAURERING

Bryggerhuset fikk platting og ny pipe.

På det lille Bryggerhuset fikk vi murt opp en høy flott pipe over tak. Det ble også bygget en ny trapp og en platting utenfor. Vi brukte ny emballasjevirke, gran, i plattingen og den er ubehandlet. Huset ligger i Norge og trærne bak huset vokser i Sverige. Jeg bruker Bryggerhuset som atelier.


Restaurering av låven 2013

Låven har  fått takrenner i zink. 

Nye zinktakrenner, stallvinduene er tatt ut for restaurering, og ekornet sitter på huset sitt. Ny stalltrapp er på gang.

Låvens vegg mot øst.

Restaurering av låven 2012

Fra loppemarkedet høsten 2012

Nytt låvegulv 2012

Nytt låvegulv 2012


Nytt låvegulv under arbeide 2012


Det tidligere vedskulet hadde jordgulv. Nå har det fått et flott nytt gulv og er blitt snekkerverksted, 2012.

Snekkerverksted. Vi lot den den gamle veggen til venstre stå.

Endelig nytt tak i 2012.


Restaurering av landhandelen
Landhandelen slik den så ut da jeg kjøpte huset i 1999. Veggen inn til rommet ved sidan av var delvis revet og hele gulvet måtte brytes opp for å få ned soilrør.

Min far la nytt gulv i 2000 og i 2010 malte jeg det lys rosa. Vedovnen har stått i Dyvelen.

Restaurering av bryggerhuset på Grensen


Bryggerhuset med to unge elger, 2012. Bryggerhuset ligger i Norge, trærne bak elgene er i Sverige.


Dette bildet er tatt på grensen ved unionsoppløsningen i 1905.
Her kan man tydelig se grensegaten. Bryggerhuset står i Norge. Grensegaten  er ca 5-10 meter bredt belte hvor vegetasjonen holdes nede. Den fortsetter på tvers av landskapet oppover langs hele grensen.  Granene til høyre i bildet står i Sverige.

Bryggerhuset 2012.


Vegger og tak er malt med Eggehvit. En snekker må ordne i taket og mure opp resten av pipa over tak.


Bryggerhuset får ny bakvegg i 2009. 

Også i 2009 fikk jeg støtte fra Fylkeskonservatoren i Østfold til å sette i stand bryggerhuset. Bakveggen var morken, antagelig på grunn av lekkasjen som hadde vært i taket. Den ble ny fra innerst til ytterst.
Ganske sliten bakvegg.Veggen innvendig med tynn panel, hull i taket etter den opprinnelige pipa som var tatt ned. Det har vært en vegg som har delt rommet i to.


Bak den tynne blåmalte panelen, fant vi pærlestaff, men den var ikke noe å spare på.

Her er bunnsvilla fjernet og bjelkene er flyttet inn på gulvet. Ytterkledningen henger løst, beskytter mot vind.Støper nytt fundament med armering der den morkne svilla lå.
Støpen har stivnet og ny svill er lagt innvendig.

Etter at plasten var på innvendig, kunne man rive ytterkledningen.Nytt reisverk sammen med de gamle bjelkene.
Glava og tjærepapp.

Ny panel utvendig.

Emballasjevirke og smidd spiker.


Nymalt vegg med Faluröd.
Innvendig ble veggen fin med ny pærlestaff.

Ny pipe og vedkomfyr fra barndomshjemmet.
Pipa kom så langt og ikke lengre.
Bryggerhuset får nytt tegltak i 2008.  Med støtte fra Fylkeskonservatoren i Østfold ble det mulig å redde bryggerhuset. Man antar at det er bygget samtidig som hovedhuset i 1900. Bryggerhuset ble brukt til vask av klær og man hadde en vedfyrt bryggepanne, dette var før vaskemaskinen. Pipen håper jeg å få på plass i år. 

Huset var frem til krigen skomakerverksted for Karl Ludvig Magnusson som bodde rett over grensen. Han var musiker og komponerte folkemusikk og tilhørte Spelmennen i Nössemark. 

Alban Faust http://www.albanfaust.se/ har utgitt flere låter av Ludvig. På linken under kan du høre en låt.

Her legges det nye bordganger, sløyfer og lekter.

Det gamle taket hadde lekkasje på hjørnet der det er mest mose. Den gamle steinen var sementstein og den kan lett smuldre litt gjennom år med frost, vær og vind. Mosen får da et fint sted å vokse, samle vann og dermed kan steinen sprekke når det fryser, så blir det lekkasje og treverket under råtner fordi det kommer fukt under steinen.

Her legges det teglstein, den holder lengre og har bedre kvalitet enn sement eller betongstein. Dessuten mye vakrere, mer levende og tidsriktig.

Dette er på loftet. I gamle dager isolerte man med sagflis. Til venstre kan man se at treverket er sort av fukt fra taklekkasjen. Det stod og tørket opp etter å ha spadd ut rundt 15 sekker flis. I flisen fant jeg mange ting fra skomakerverkstedet. 

Her har gulvet på loftet fått tørke en god stund, så er det lagt plast og Galva. Vegger og tak er usiolert.

Her er taket klart med ny tegstein, nye vindskier og granen har måttet bøte med noen greiner som vokste over taket.
Tidligere Sund og Co Landhandel bygget 1900. Hovedhuset i sveitserstil, låven som følger landskapet og bryggerhuset med mønet ut i grensegaten mellom  Norge og Sverige. Husene ligger i Norge.

Sund og Co Landhandel rundt 1900. Dette er før huset fikk utvendig panel.

Den gangen bildet ble tatt var det høyrekjøring i Norge og venstrekjøring i Sverige.


Grensehandel
Grensen ca 1930.

2 kommentarer:

  1. Dette var spennende å se denne gamle grensen over til sverige.Jeg lure på om det var her fettern til bestemora mi bodde? Karl Ludvig Magnusson og kona Wilhelmina.Vet du noe om barn og barnebarn?Karl Ludvig og Wilhelmina flyttet til Ed under krigen. Hilsen Kari Nilsen kari123@fibernett.net

    SvarSlett
  2. Hei Kari, takk for kommentaren. Karl Ludvig Magnusson bodde med kone og 12 barn rett over grensen, og han hadde skomakerverkstedet sitt i bryggerhuset frem til krigen. Han hørte også til Spelmennen i Nössemark, og Alban Faust og Dalslands Spelmannsföbund spiller i dag musikken hans.

    SvarSlett