AKTUELT

Dette bildet er fra markedet på Nössemarksdagen lørdag 20 juli 2013.
27 sept-20 oktober 2012:
Line Bergseth ställer ut på APA Gallery, www.apagallery.seVernissage den 27 september 17-19.

Utställningen pågår t.o.m. 20 oktober. Sibyllegatan 18, Stockholm.

I en äldre katalog "Line Bergseth works 1993-1999" skriver Gertrud Sandqvist: "Line Bergseth använde blommor som modeller helt enkelt för att hon tycker så mycket om dem och ville ha något som fångade hennes fascination tillräckligt länge för att hon skulle kunna studera de måleriska problem som intresserade henne" - "De måleriska problemen gäller framförallt förhållande till yta, vägg till "platthet", ornament, motljusfenomen". Ända sedan 1992 har hon målat "portrett av vekster" och under senare år har pelargoner kommit att bli hennes favoritmotiv. Det är deras kreativa sätt att växa som appellerar till hennes egen kreativa förmåga. Att, som hon säger, vilja "sette spor på et underlag, fra det observerte, uten for mye teknikk, uten linser eller maskiner".

I hennes nya utställning vidareutvecklar hon "serien av porträtt av olika pelargoner" nästan alltid i akvarell. Akvarelltekniken, "färgat vatten" som hon säger, är en utmanande teknik eftersom den har den egenskapen att det understa färglagret förblir synligt eftersom färgerna är så transparenta och därför måste planläggas redan från början. Under åren har hon minimaliserat färg och form. Hon använder färgerna Cyan, Magenta, Yellow och blacK, som kallas CMYK och får med hjälp av dem fram en högst personlig färgsammansättning. Det målade och mellanrummen har blivit två lika viktiga komponenter för motivets helhet.

Det kan kännas som en aldrig sinande upprepning att alltid måla blommor. Men det kan också som i Line Bergseths fall, uppfattas som nödvändigt och följdriktigt eftersom det för henne är på fullt allvar. Hon flirtar inte med publiken. Det är på riktigt. Hon odlar och förädlar och lever mitt ibland alla sina växter. De är på liv och död.


Vi hälsar välkommen!

Se også link fra Omkonst: "Tre nya Stockholmsgallerier"Line Bergseth oppnar ateljen, artikkel i Bohuslänningen:

"Solen silar in genom ett grenverk av pelargonia vid pelargonia. De är Line Bergseths specialitet. Hon målade sin första blomma 1992 medan hon gick på Kunstakademiet i Oslo och sin första pelargon 1996. Hon utforskar fortfarande med blommornas hjälp hur man bygger ett rum i bilden utan att ha någon tredje referens utifrån, som väggar, fönster eller krukor. Sirliga stjälkar och spröda blommor klättrar över vita pappersark och vita väggar. Pelargonier passar i ett sådant här gammalt hus, tycker hon, och dessutom har de en sorts vild kreativitet i sitt växtsätt." Marita Adamsson, Bohuslänningen mai 2011.

Les hele artikkelen her.

For mer info se: www.konstvandring.nu.


25 mai 2011: Kunstner med hjerte for pelargonier
Artikkel i bladet Gamle Hus, hager og interiør 25 mai 2011.Les artikkelen her (pdf).
29 januar - 13 februar 2011:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar